tisdag 31 maj 2011

Henriks tips


Den optimala oljeblandningen

Essentiella fettsyror
Det finns 50 essentiella näringsämnen som kroppen behöver för att fungera normalt, d v s för att vara frisk.  Dessa är ämnen som kroppen inte själv kan bilda utan vi måste få i oss dem genom kosten.  Två av dessa essentiella näringsämnen kommer från fett.  Det är de två essentiella fettsyrorna:  alfa linolensyra/LNA eller Omega-3 och linolsyra/LA eller Omega-6.

De essentiella fettsyrorna

  • hjälper matsmältningsapparaten
  • ökar energiproduktionen, bl a genom att hjälpa kroppen att ta upp syre
  • är bra för hjärt- och kärlsystemet
  • har särskild betydelse för hjärnans utveckling och funktion
  • hjälper inre organ och hormonproducerande körtlar att fungera ordentligt
  • är bra för immunförsvaret
  • är bra för hud, hår och naglar
Omvandlingen till andra fettsyror

När man intar tillräckliga mängder av de essentiella fettsyrorna Omega-3 och Omega-6 kan kroppens egna enzymer själv omvandla dessa till andra fettsyror som finns i celler och i cellvävnader.

Omega-3 (LNA) omvandlas till EPA och DHA, som det bl a finns mycket av i fet fisk.

Omega-6 (LA) omvandlas  till GLA, även känd som jättenattljusolja.

Fördelarna med att få fettsyrorna EPA/DHA genom omvandling är att kroppen omvandlar efter eget behov, lagrar dem i kroppen i deras mest stabila form och det resulterar i att EPA/DHA är alltid färska.

Det är väsentligt att båda de essentiella fettsyrorna är tillsatta i sitt naturliga, oraffinerade tillstånd, men de skall också vara tillsatta i ett korrekt balanserat förhållande till varandra.  När man under en lång period använder linfröolja, den rikaste källan av Omega-3 men en dålig källa av Omega-6, kan det resultera i brist på Omega-6.  Tidigare  har människan mixat och blandat oljor i hopp om att finna det förhållande som är säkert och sunt. Nu har Dr. Udo Erasmus lämnat gissningsstadiet och utvecklat en unik oljeblandning med näringsriktiga medverkande faktorer. Oljan är i sig utvecklad för att tillföra Omega-3 och Omega-6 i ett korrekt förhållande till varandra och den:
  • består av dokumenterat ekologiska linfrön, sesam och solrosfrön
  • innehåller oraffinerade oljor från ris- och havrekli samt jättenattljusolja
  • fröna är mekaniskt pressade vid en temperatur under 50 grader Celsius i en ljus- och syrefri miljö
  • oljan finns i kapslar, 250ml och 500ml kvävgasfyllda (fria från skadligt syre) bruna glasflaskor
  • och slutligen kan oljan, med dess fina och milda smak användas till att föra smak och näring till dina favoriträtter eller bara tas direkt från flaskan på en sked.
  • oljan är en kylvara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar