torsdag 1 december 2011

Leilas godaste revbensspjäll



I helgen ska jag för första gången ge mig på att göra egna revbensspjäll. Hur smarrigt blir inte det, om jag bara lyckas.

Så här tänkte jag göra, på ett ungefär.

Ingredienser
5 kg revbensspjäll, hela, tjocka
1 st vitlök
2 st gul lök
2 st morötter
salt

Glaze
1 dl ketchup
1 dl soja, japansk
1 dl råsocker
2 msk sesamolja
0.5 dl honung, flytande
1 bit ingefära, färsk  
2 klyftor vitlök

Gör så här

1. Fyll en kastrull med vatten och lägg i klyftad lök, vitlök och skivade morötter. Salta vattnet väl, annars smakar inte spjällen något.
2. Koka spjällen långsamt i vatten tillsammans med grönsakerna tills de nästan börjar falla av benen och blivit möra.
3. Tag upp dem och låt dem rinna lite på ett galler innan de penslas med glaze.
4. Glasering
Sätt ugnen på 200 grader.
5. Rör ihop en glaze med ketchup, soja, råsocker, sesamolja och honung.
6. Riv ner ingefära och vitlök i glazen.
7. Pensla glazen på revbenspjällen och kör dem i ugnen i cirka 30-40 minuter tills de fått färg.
8. Pensla 1 gång till efter cirka 15 minuter. Servera dem gärna direkt, då är de som saftigast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar